#emc-devel | Logs for 2008-08-10

[13:58:30] <alex_joni> skunkworks: better now?
[14:47:43] <jepler> alex_joni: I tagged 2.2.6 but now I'm going to be away from the computer for two hours or so
[14:47:54] <jepler> I have it building on dapper and hardy/amd64 at the moment
[16:19:52] <alex_joni> jepler: I'll build it on hardy/i386 and test if all is ok
[16:20:06] <alex_joni> will let you know before you come back (hopefully)
[16:29:04] <jepler> just got back actually
[16:35:42] <alex_joni> hmm.. then it's a bit early :)
[16:35:47] <alex_joni> was about to reboot into hardy :)
[16:41:20] <jepler> hm I broke the dapper package
[16:42:13] <jepler> [ 123.742581] motmod: Unknown symbol sincos
[16:43:27] <jepler> probably affects hardy as well
[16:44:48] <jepler> .. affects hardy as well
[16:44:56] <jepler> I know in general what to fix
[16:53:56] <jepler> .. fixed
[16:54:26] <jepler> .. RELEASE_2_2_6 tag moved
[17:05:06] <alex_joni> cvs up -r RELEASE_2_2_6 is enough?
[17:05:19] <alex_joni> I started from a 2.2.5 checkout
[17:05:42] <jepler> so long as you don't have any modified files
[17:05:55] <alex_joni> I'll do a cvs diff
[17:06:03] <alex_joni> but I don't keep stuff in these dirs
[17:10:22] <jepler> hardy/amd64 packages uploading .. dapper/i386 packages building
[17:11:34] <alex_joni> did you rebuild the release info too?
[17:12:37] <alex_joni> hardy/i386 building here
[17:12:41] <jepler> hm -- no, I forgot
[17:12:59] <jepler> I'll let the files finish uploading, then do it
[17:13:01] <alex_joni> ok, I'll update for the whole dir
[17:15:12] <alex_joni> hmm.. I'm getting lots of messages from dpkg-shlibdeps
[17:15:21] <alex_joni> were those there before?
[17:15:45] <alex_joni> dpkg-shlibdeps: warning: debian/emc2/usr/lib/python2.5/site-packages/_tk_seticon.so shouldn't be linked with libm.so.6 (it uses none of its symbols).
[17:15:49] <alex_joni> ...
[17:16:05] <jepler> yeah that's a new warning that they added between dapper and hardy
[17:16:19] <alex_joni> hmm.. I don't remember that from 2.2.5
[17:16:24] <alex_joni> probably getting old :)
[17:16:51] <jepler> I'm sure I saw those warnings before today
[17:22:13] <alex_joni> let me know when you finished uploading
[17:25:18] <jepler> still going .. slow american internte
[17:25:22] <jepler> internet
[17:26:28] <alex_joni> :-)
[17:27:44] <jepler> OK, done
[17:27:53] <jepler> (well, dapper is still going but hardy is done)
[17:29:10] <cradek> whee
[17:29:23] <cradek> hello from 'hnc'
[17:29:51] <alex_joni> hi chris
[17:29:55] <cradek> hi
[17:30:47] <jepler> hmmm -- when I 'loadrt hostmot2' I don't get any pins or parameters. I have a 5i20 card in this machine...
[17:31:19] <jepler> I get plenty of pins when I loadrt hal_m5i20
[17:31:39] <cradek> uh-oh
[17:31:49] <cradek> I will complain to my vendor if that doesn't work
[17:32:21] <cradek> does it know what cards are on it or something?
[17:32:25] <cradek> I still don't have a grasp of how it works
[17:33:10] <jepler> I thought it did but maybe I'm mistaken
[17:35:13] <alex_joni> I think you need to specify the firmware it needs to load
[17:35:21] <alex_joni> and exports pins based on that
[17:35:25] <cradek> I hear there's a hostmot manpage
[17:35:59] <alex_joni> This driver by itself does nothing, the
[17:35:59] <alex_joni> boards that actually run the firmware require their own drivers before
[17:36:02] <alex_joni> anything can happen.
[17:36:16] <alex_joni> so you need to loadrt hm2_5i20
[17:36:23] <jepler> [ 3392.692595] hm2/hm2_5i20.0: invalid cookie, got 0x00000000, expected 0x55AACAFE
[17:36:26] <jepler> [ 3392.692598] hm2/hm2_5i20.0: FPGA failed to initialize, or unexpected firmware?
[17:36:29] <jepler> [ 3392.692602] hm2_5i20.0: board fails HM2 registration
[17:36:32] <jepler> yeah but then I get this ..
[17:37:13] <alex_joni> did you load a firmware?
[17:37:26] <alex_joni> If no "firmware=F" string is specified, the FPGA
[17:37:26] <alex_joni> will not be programmed, and had better have a valid con‐
[17:37:29] <alex_joni> figuration already.
[17:37:56] <jepler> which firmware do I want?
[17:38:12] <alex_joni> a typical value for F might be
[17:38:14] <alex_joni> "hm2/5i20/SVST8_4.BIT"
[17:38:46] <jepler> whee that did it
[17:38:53] <jepler> I wonder if it works
[17:39:01] <jepler> cradek: transfer done, can you sign the dapper repository?
[17:39:02] <alex_joni> jepler: seems the manpage is usefull after all
[17:39:02] <alex_joni> :D
[17:39:08] <jepler> alex_joni: bah
[17:40:03] <jepler> OK .. well I think 2.2.6 works, and all the files I need to upload are in place
[17:40:12] <jepler> I'll come back in a bit to send the announce and work on the wiki
[17:40:24] <alex_joni> I only started uploading the files
[17:40:25] <cradek> signing...
[17:40:37] <alex_joni> after that is finished, I'll rebuild the release and sign the hardy repo
[17:40:42] <BigJohnT> :)
[17:41:29] <cradek> wonder if this will be the last 2.2 release.
[17:41:38] <alex_joni> cradek: I doubt that
[17:41:49] <alex_joni> at least 2.3 feels pretty far to me
[17:41:55] <cradek> yeah, me too.
[17:42:04] <cradek> it has feature-creep
[17:42:43] <BigJohnT> what is feature-creep?
[17:42:56] <cradek> where you never stop adding things, so it never stabilizes
[17:43:14] <cradek> (we can fit just one more new feature in this release!)
[17:43:21] <cradek> dapper signed
[17:48:05] <cradek> yay for matrox video cards
[17:48:17] <cradek> 14982 jitter, working direct rendering
[17:50:23] <alex_joni> hardy repo updated and signed
[17:51:32] <cradek> updating...
[17:51:42] <cradek> what great timing - thanks, guys.
[17:52:00] <alex_joni> cradek: you on hardy?
[17:52:21] <cradek> yes the hnc is running hardy
[17:52:28] <alex_joni> cool
[17:54:14] <cradek> next step is to mount the mesa boards, then wire them up, then spend a month writing ladders
[17:55:29] <alex_joni> sounds fun
[17:56:42] <cradek> yep I'm at the interesting part...
[17:56:57] <cradek> bbl
[17:57:01] <cradek> thanks again for the release
[17:57:32] <alex_joni> yeah, thanks jeff
[18:06:57] <jepler> aww shucks it weren't nothin'
[18:09:05] <cradek> time for a copyright date update in AXIS...
[18:09:28] <cradek> (has it been that many years??)
[18:11:45] <jepler> apparently so
[18:41:31] <jmkasunich> morning guys
[18:43:06] <BigJohnT> afternoon
[18:53:07] <alex_joni> hi
[19:14:12] <alex_joni> whee.. sf is really orange
[19:28:40] <jmkasunich> speaking of SF, its "project news" tab needs an entry for 2.2.6
[19:29:34] <jmkasunich> * jmkasunich tries to figure out how to do that
[19:31:22] <jmkasunich> * jmkasunich gives up
[19:59:43] <BigJohnT_> BigJohnT_ is now known as BigJohnT
[20:11:41] <jepler> nothing terrible spotted in 2.2.6 yet? what a relief.
[20:22:56] <cradek> uh-oh, I'm baffled by the hm2 stuff
[20:28:41] <jepler> I went through that earlier too
[20:29:00] <jepler> I ended up with this in my hal file:
[20:29:01] <jepler> loadrt hostmot2 debug_idrom=1
[20:29:01] <jepler> loadrt hm2_5i20 config=firmware=hm2/5i20/SVST8_4.BIT
[20:29:01] <jepler> show
[20:29:15] <jepler> I still haven't used it for anything, but it does have plausible-looking pins and parameters
[20:29:18] <cradek> if the manpage is up to date, it says encoders don't have index yet. I think that means I'll need to use the old one for now...
[20:30:02] <jepler> I think that's true; I don't see any 'index-enable' pins.
[20:31:53] <cradek> the old one gives me 4 dacs, 8 (?) encoders, 32 ins, 16 outs
[20:32:08] <cradek> looks like a good match - maybe I just have to plug in the three boards in the right places and it will work.
[20:33:28] <jepler> huh -- I wonder if the "index mask" on connector P4 works
[20:33:34] <jepler> on the one hand it might be useful for you
[20:33:44] <cradek> sure would
[20:33:49] <jepler> on the other hand when using that port as gpio it seems like it would create spurious behavior of the index pulses
[20:34:04] <jepler> oh, I see, you program a register to do it
[20:36:49] <cradek> looks like P2 is the servo card, P3/P4 are the IO cards
[20:37:47] <jepler> yes I am pretty sure that's true
[20:40:33] <cradek> wheeee
[21:07:21] <alex_joni> crap, SF release process is really shitty
[21:07:33] <alex_joni> they changed the upload ftp server (which doesn't work atm)
[21:12:01] <alex_joni> jepler: did you fix this? http://sourceforge.net/tracker/index.php?func=detail&aid=1938763&group_id=6744&atid=106744
[21:14:33] <jepler> alex_joni: I'm not sure
[21:14:41] <jepler> bbl
[22:39:59] <jepler> BigJohnT: I notice that the documentation for 2.2 now refers to G38.3 .4 and .5, but these are not in 2.2 (only in TRUNK)
[22:40:08] <jepler> BigJohnT: is it possible that you accidentally moved this back into 2.2 when making other modifications?
[22:40:13] <jepler> gcode/main.lyx
[22:46:27] <jepler> hm, no -- it was put there by tissf, probably a mistake
[22:48:17] <jepler> BigJohnT: so you're off the hook :-P
[23:26:08] <BigJohnT> WHEW!