#emc-devel | Logs for 2008-04-28

[11:04:58] <tissf> hello all
[11:05:16] <alex_joni> hi
[11:05:26] <alex_joni> ca va?
[11:05:35] <tissf> Oui et toi ?
[11:05:43] <alex_joni> tres bien
[11:06:17] <tissf> fine, Alex can you tel me if the Live CD 8.04's ready ?
[11:06:55] <alex_joni> tissf: I'm not sure it's ready.. but it's working
[11:07:00] <alex_joni> you can try it out if you like
[11:07:22] <tissf> yes where is it ?
[11:08:08] <alex_joni> I sent you the addy :)
[12:10:38] <SWPadnos_> SWPadnos_ is now known as SWPadnos
[13:37:18] <tissf> alex_joni: good news absolutely no fault, no error ! I am very impressed !
[13:38:00] <tissf> all works fine, great work guys :)
[13:39:22] <tissf> now I have to install it on the mill, another machine.
[13:39:59] <tissf> bbl
[14:24:16] <alex_joni> tissf: good to hear
[14:33:56] <tissf> alex_joni: second machine install perfect too, it seems that my lathe be happy with a heron
[14:34:08] <tissf> :)
[14:34:41] <alex_joni> tissf: sounds great
[14:35:04] <alex_joni> how does localisation work? (I assume you set it to work in french)
[14:37:26] <tissf> for info: first PC, Pentium D 3GHz 2MB of RAM, second PC, AMD Sempron LE-1200 2.1GHz 3MB of RAM
[14:37:43] <alex_joni> GB of RAM?
[14:37:53] <tissf> yes french is REALY most simple
[14:38:17] <alex_joni> tissf: hmm.. I am afraid there might be a problem with memory above 1GB ram in it
[14:38:25] <tissf> yes sorry
[14:38:30] <alex_joni> if you see weird errors, remember to ask me about it
[14:38:34] <skunkworks_> alex_joni: http://imagebin.org/17164
[14:38:46] <alex_joni> I would add mem=900MB or something like that as a boot-param for now
[14:39:07] <alex_joni> skunkworks_: installed?
[14:39:40] <SWPadnos> should be, unless the CD lets you change the machine name
[14:39:44] <alex_joni> tissf: the problem is with current RTAI, I will update it soon (as soon as 3.6.1 is released, which supposedly fixes it)
[14:39:50] <skunkworks_> alex_joni: yes
[14:40:02] <alex_joni> skunkworks_: can you check /etc/apt/sources.list ?
[14:40:08] <skunkworks_> sure
[14:40:18] <alex_joni> SWPadnos: that's username.. and I think you can change it :)
[14:40:28] <SWPadnos> samco@samco-desktop ;)
[14:40:30] <alex_joni> even the machine name can be changed, and you only need to restart X
[14:40:55] <SWPadnos> that sounds harder than installing ;)
[14:41:04] <alex_joni> SWPadnos: well.. I could make all LiveCD's have samco@samco-desktop :)
[14:41:16] <skunkworks_> heh
[14:41:30] <alex_joni> then we'll point to skunkworks_ for support
[14:41:34] <SWPadnos> ooooh, wouldn't that be fun
[14:41:42] <alex_joni> yeah, lets do that anyways
[14:42:49] <SWPadnos> agreed. wanna make a motion on the board channel? :)
[14:42:50] <alex_joni> skunkworks_: only tell me if linuxcnc.org is in there
[14:43:05] <alex_joni> SWPadnos: check again, it's already done and voted upon
[14:43:17] <alex_joni> SWPadnos: he's in trouble :)
[14:43:19] <SWPadnos> damn. I've got to read more often
[14:45:06] <alex_joni> show-off
[14:45:08] <skunkworkshardy> alex_joni: http://www.pastebin.ca/1000411
[14:45:35] <alex_joni> skunkworkshardy: yay, still have my skills it seems
[14:45:46] <skunkworks_> heh - and desktop effects are off.
[14:45:50] <alex_joni> cool :)
[14:45:53] <cradek> yay
[14:46:01] <alex_joni> that's nice
[14:46:09] <skunkworks_> you done good.
[14:46:12] <skunkworks_> no lockups yet
[14:46:49] <skunkworks_> I should update..
[14:47:36] <alex_joni> skunkworks_: check if apt-get build-dep emc2 works (no need to let it run through)
[14:47:51] <alex_joni> it worked here, but I already have most/all installed :D
[14:48:33] <skunkworkshardy> (this is 2.2.5)
[14:48:36] <tissf> alex_joni: Axis and Stepconf localisation are correct, the links towards the documentations point all towards the English files :(
[14:48:49] <skunkworkshardy> holy crap - no updates?
[14:48:52] <alex_joni> tissf: yes, unfortunately that's true
[14:48:59] <alex_joni> skunkworkshardy: nope.. it's from last night
[14:49:04] <skunkworkshardy> neat :)
[14:49:14] <SWPadnos> wait a week :)
[14:49:22] <alex_joni> it's been pretty quiet since the release
[14:50:28] <skunkworkshardy> alex_joni: http://www.pastebin.ca/1000420
[14:50:41] <skunkworks_> looks good?
[14:51:36] <alex_joni> yeah
[14:51:53] <alex_joni> except your preference for texlive-lang-finnish
[14:51:59] <alex_joni> (just kidding..)
[14:52:50] <skunkworks_> heh
[14:53:11] <alex_joni> hmm.. I could probably fit that on the CD if we would drop OpenOffice
[14:58:55] <alex_joni> here's some advice: never ever use special keys on a laptop while doing RT stuff (when I push any of the Fn-foo keys latency goes tits up)
[15:01:46] <cradek> cool, latency-test works now
[15:01:58] <cradek> also, desktop effects are off by default, so opengl works right
[15:02:26] <skunkworks_> :)
[15:03:08] <skunkworkshardy> emc even loads :)
[15:04:23] <cradek> http://timeguy.com/cradek-files/emc/hearty.png
[15:06:16] <skunkworks_> cool beans
[15:06:23] <SWPadnos> hmmm. how is the GL performance with two glxgears running vs. only one?
[15:06:38] <alex_joni> cradek: yay, looks good
[15:06:40] <SWPadnos> I've seen massive slowdowns when running multiple GL programs
[15:06:57] <cradek> me too, but this particular machine does fine
[15:06:59] <SWPadnos> (even when one is the desktop effects stuff)
[15:07:01] <SWPadnos> cool
[15:07:04] <cradek> and amazingly, it's a laptop
[15:07:07] <SWPadnos> heh
[15:07:19] <SWPadnos> 1400x1050 - gotta be a laptop :)
[15:07:33] <skunkworks_> I was wondering why the glxgears was running a but choppy on this - until I remembered I had swapped video cards. This one isn't as nice.
[15:07:58] <SWPadnos> I think the total frame count went down by ~40-50%
[15:08:32] <SWPadnos> I think with desktop effects enabled on my big machine, frame rates went from ~18000 down to ~11000 or so
[15:08:55] <SWPadnos> (nvidia driver, quadro FX3500)
[15:09:54] <alex_joni> well.. I'll be gone soon for 1-2 hours
[15:12:04] <alex_joni> SWPadnos: ~600 fps with one glxgears
[15:12:15] <alex_joni> when running 2 it drops to 2 x 240-260
[15:12:42] <SWPadnos> ok. I'll check with hardy (if I can boot the big box)
[15:12:53] <SWPadnos> there may have been improvements
[15:13:41] <cradek> also, the cone motion appears smooth now
[15:14:05] <cradek> whee, maybe I'll even use this OS :-)
[15:14:09] <SWPadnos> heh
[15:15:19] <skunkworks_> I should see if I can get this on a keychain drive.. It will actually work with the newer hardware that supports booting from usb. (dapper only worked on a few)
[15:17:47] <alex_joni> skunkworks_: if you do, then maybe we can have the image somewhere
[15:18:06] <skunkworks_> sounds good.
[15:18:46] <cradek> in the hardy repo, the src and binary packages don't match (I get 2.2.5~cvs source)
[15:19:36] <alex_joni> hmm.. wtf?
[15:20:52] <alex_joni> I seem to have forgotton to include the source
[15:20:54] <alex_joni> will change in a bit
[15:23:48] <alex_joni> cradek: uploading now.. but I gotta run
[15:23:51] <alex_joni> hope it's ok
[15:33:22] <cradek> thanks
[15:39:14] <cradek> uhh texlive-lang-vietnamese, texlive-lang-danish
[15:39:27] <cradek> sheesh, a lot of stuff gets sucked in for build-dep
[15:40:33] <SWPadnos> that points me (possibly incorrectly) toward separate -docs packages
[15:41:01] <SWPadnos> though you'd still get all that stuff with biold-dep emc2-docs
[15:41:08] <SWPadnos> s/biold/build/
[15:58:59] <cradek> configure: error: no epstopdf, PDF documentation cannot be built
[15:59:05] <cradek> ^ missing build-dep
[15:59:37] <fenn> i dont really see why we need eps files
[16:01:06] <cradek> it's probably just a step along the way to get pdf documentation
[16:01:51] <rayh> Some of the LyX converters can only use eps as the graphics file format.
[16:02:07] <skunkworkshardy> http://imagebin.org/17165
[16:02:09] <fenn> not even postscript?
[16:03:10] <rayh> If you've got imagemagic and use it as the default LyX image converter it should handle this without you having to do anything.
[16:03:40] <rayh> But I don't know exactly how jepler does the scripted conversion these days.
[16:04:16] <rayh> hey skunkworkshardy you runnin the new?
[16:09:09] <cradek> the missing package is texlive-extra-utils
[16:09:25] <cradek> ... which doesn't exist on dapper
[16:17:51] <jepler> we can fix that; the package(s) needed to generate the documentation can now vary according to distribution version
[16:17:57] <cradek> cool
[16:18:04] <jepler> somebody just needs to figure out the right package name(s)
[16:18:17] <cradek> see above
[16:23:24] <cradek> wow, dpkg-shlibdeps has a lot to say about our apparently-excessive linking
[16:24:53] <cradek> yay, I had only that one problem rebuilding the deb
[16:25:23] <cradek> not yay: the machine crashed starting emc
[16:25:38] <cradek> screen/pointer frozen, blinking keyboard lights
[16:26:42] <cradek> dangit I wish linux was smart enough to write ram to swap, like freebsd has done for 15 years
[16:29:40] <jepler> cradek: I don't have the slightest idea how to use it, but
[16:29:41] <jepler> /boot/config-2.6.24-16-rtai:CONFIG_CRASH_DUMP=y
[16:31:35] <jepler> maybe read linux-doc-2.6.24 kdump.txt.gz ?
[16:32:08] <skunkworks_> rayh: yes
[16:33:36] <rayh> Hi skunk
[16:33:39] <rayh> that'
[16:33:41] <rayh> s great
[16:35:41] <skunkworks_> hey ray - snowed here today :(
[16:36:01] <skunkworks_> correction - showing here today.
[16:36:03] <rayh> Really.
[16:36:06] <skunkworks_> snowing...
[16:36:19] <rayh> We had total white ground night before.
[16:36:49] <rayh> Supposed to be 15 low tonight
[16:37:21] <skunkworks_> yah - supposed to be cold tonight here also. Snow isn't sticking yet though
[16:46:24] <jepler> it looks like tetex-extra isn't a requirement on hardy, just texlive-extra-utils
[16:48:46] <cradek> oh cool, does that let us skip all those language pack things? they are big.
[16:48:57] <CIA-31> EMC: 03jepler 07v2_2_branch * 10emc2/debian/ (changelog configure control.in): On 8.04, texlive-extra-utils provides epstopdf, and tetex-extra is a transitonal package that installs lots of unneeded stuff.
[17:21:13] <skunkworkshardy> still running
[17:24:14] <skunkworks_> at what point do you call this livecd usable?
[17:26:50] <SWPadnos> I'd say someone needs to use it on a real machine before we do that
[17:27:24] <skunkworks_> makes sense
[17:29:22] <SWPadnos> is there an md5sum of the 8.04 CD image?
[17:29:37] <SWPadnos> I haven't been able to boot it at all on my laptop, even for a disc integrity check
[17:30:45] <SWPadnos> ok - found it in the errata file. the image is good
[17:37:25] <skunkworks_> It would boot on one of my dads machine.. I did not have time to mess with it - you could see it unpack something linux.... but it never got to the boot menu.
[17:37:52] <skunkworks_> this was a sata machine. (don't remember if the cdrom was sata though)
[17:38:50] <skunkworks_> * wouldn't
[17:39:34] <SWPadnos> actually, it got that far, but regardless of what I'd select at the boot menu (run without installing or check CD for defects), it would die just after the "loading Linux Kernel" progress bar finished
[17:39:54] <SWPadnos> I tried "nosplash", but I get nodisplay instead
[17:40:09] <SWPadnos> the CD checks out wiht md5sum as well, so the burn was good
[17:40:12] <SWPadnos> with
[17:57:17] <skunkworks_> a vostro here errors starting with (while booting the livecd.
[17:57:19] <skunkworks_> )
[17:57:37] <skunkworks_> ata1.00 revalidation failure error=-5
[19:28:30] <rayh> jepler, I upgraded my 8.04 this morning and the Axis display works like it should.
[19:29:00] <jepler> rayh: thanks for the feedback
[19:29:16] <rayh> You bet. Thanks for the good work on that.
[19:39:02] <rayh> Where are we with building the docs with 8.04?
[19:39:40] <rayh> I see the disclaimer that lyx docs should only be edited with 1.3.x
[19:40:12] <rayh> error: no epstopdf
[19:42:14] <jepler> right, that was incorrect information in the debian/control file
[19:42:23] <jepler> you need to install package texlive-extra-utils. tetex-extra is not required and may be removed.
[19:42:36] <jepler> this is fixed in v2_2_branch CVS now
[19:45:51] <rayh> okay thanks
[20:00:12] <rayh> configure asked for dvipng and groff.
[20:06:32] <jepler> if you're using --enable-build-documentation you're asking for both html and pdf -- the package only builds pdf
[20:06:52] <jepler> so the debian/control skips the packages needed only to build the html documentation
[20:09:15] <rayh> It's building docs now. So I'll only get the pdf.
[20:47:12] <skunkworks_> wasn't me - I swear! http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?p=445535#post445535
[20:48:27] <alex_joni> * alex_joni hmms
[20:48:36] <skunkworks_> word gets out fast
[20:48:52] <skunkworks_> alex_joni: I assume you know him?
[20:49:15] <alex_joni> not by that name
[20:49:35] <skunkworks_> germany. Don't you know everyone in germany? ;)
[20:50:05] <skunkworks_> do you want me to post that it is very new and may have some issues?
[20:51:11] <alex_joni> skunkworks_: couldn't hurt
[22:29:26] <skunkworks> skunkworkshardy is still running strong it seems :)
[22:30:00] <alex_joni> skunkworks: sounds good
[22:30:05] <alex_joni> I'm off to bed..
[22:32:52] <skunkworks> night alex
[22:54:44] <CIA-31> EMC: 03jepler 07v2_2_branch * 10emc2/debian/configure: another required package -- now builds in pbuilder on 8.04/amd64
[23:54:46] <LawrenceG> cradek, jepler and others... good work... tried latest live CD. it boots fine on an all sata drive e8400 core2 dual (ASUS m/b). EMC2 runs ok, and latenciy is ok (12000,24000approx)
[23:55:44] <LawrenceG> I had a USB mouse... it would appear that USB subsystem is NOT started - a good thing - once I plugged in a ps2 mouse, ubuntu was much easier to use :}
[23:55:54] <cradek> that's excellent news, but I can take no credit
[23:56:00] <cradek> no usb? are you sure?
[23:56:39] <LawrenceG> mouse didnt work and another usb device I had plugged in stayed in its reset mode
[23:57:13] <LawrenceG> I didnt check the installed modules
[23:57:26] <LawrenceG> I just assumed it was a feature
[23:57:27] <cradek> that would be a problem if so. I'll check mine later.
[23:57:34] <cradek> doubt it...
[23:58:22] <LawrenceG> stepper inch ran fine without any popup warnings